Ecologisch bouwen en verbouwen
Natuurlijk bouwen, een nieuwe hype in de bouwsector
Bron: Bouwkroniek
Nog een stapje verder dan duurzaam en zelfs circulair bouwen: natuurlijke projecten ontpoppen zich tot dé nieuwe hype in de bouwsector. De focus komt op het gebruik van biologische materialen te liggen. Back to basics dus, maar dan met een moderne, technische twist. Logischerwijze moeten immers de kwaliteitseisen worden gerespecteerd.
Beperkte klimaatimpact
​Traditionele materialen, zoals beton en metaal, veroorzaken een hoge CO2-uitstoot bij de productie. Natuurlijke materialen stockeren net CO2 en stoten ook minder CO2 uit wanneer ze worden verwerkt. Daarnaast worden minerale grondstoffen alsmaar schaarser. Denk maar aan zand voor de aanmaak van beton, of boron voor de productie van glaswol en windmolens. Een laatste overweging is het gunstige binnenklimaat. In tegenstelling tot kunstmatige producten zijn natuurlijke wanden capillair actief. Ze transporteren damp naar buiten, waardoor de woningen zelf een optimale luchtvochtigheid hebben.
Beschikbaarheid
Dankzij de groeiende populariteit van natuurlijke materialen zijn deze intussen gemakkelijker en in grotere getale te vinden.
Er zijn ook al kleine industrieën gecreëerd rond bepaalde materialen, zoals bouwstrobalen die voor woningbouw zijn gecertificeerd. Deze liggen klaar in een loods zodat hun beschikbaarheid niet seizoensafhankelijk is. Ook zijn er prefab-toepassingen, bijvoorbeeld houten frames gevuld met stro. Het voordeel daarvan is de hoge kwaliteit omdat ze in een atelier worden vervaardigd én het feit dat er op de werf erg snel kan worden gebouwd.